PUBLICATA LA:
17 Mai 2023
Varza este o cultura traditionala de cultivat pe meleagurile noastre. Nu numai ca clima si conditiile din tara noastra sunt potrivite, dar avem si multe mancaruri traditionale cu participarea exceptionala a verzei: varza murata, carne de porc cu varza, fasole cu varza etc.
POTENTIALUL CU PRIVIRE LA CULTIVAREA VERZEI ESTE IMENS, DAR ACEASTA ARE SI PARTICULARITATILE SALE
De la alegerea semintelor si a locului de plantare, prin irigare si fertilizare, pana la recolta bogata. Varza este una dintre cele mai capricioase culturi de legume si cu propriile sale caracteristici pe care este important sa le stim. Iata 7 dintre cele mai esentiale.
SEMINTE SI RASADURI PENTRU VARZA. LA CE TREBUIE SA FIM ATENTI
Semintele de rasad de obicei sunt semanate de la sfarsitul lunii ianuarie pana in prima jumatate a lunii februarie, perioada lor de vegetatie fiind de 60-70 de zile. Foarte des rasadurile pentru aceasta varza timpurie sunt cultivate in sere si plantate afara in luna martie. Este bine rasadurile mai intai sa fie calite, pentru a putea rezista la temperaturile fluctuante. De la germinare pana la obtinerea verzei, dureaza aproximativ 115 zile, ceea ce inseamna ca recolta de varza putem avea inca din luna mai. Recolta poate ajunge pana
la 2,5 tone pe decar.
Rasadurile pentru varza tarzie de obicei sunt semanate la mijlocul lunii iunie, fiind important ca inainte de aceasta solul sa fie curatat si arat la o adancime de 20 cm, precum si imbogatit cu gunoi de grajd la o rata de 3 tone pe decar.
IMPORTANT: Daca cumparati rasad, in loc sa-l cresteti singur, este important sa-l recunoasteti pe cel bun. Sfatul nostru este sa alegeti plante sanatoase si mari, cu un sistem radicular puternic. Verificati cu atentie tulpinile, deoarece acolo se ascund bolile. Aveti mare grija si la nodulii umflati de pe radacini.
PREDECESORII VERZEI. CARE ESTE PREDECESORUL CEL MAI POTRIVIT
Varza este o cultura intoleranta fata de sine si nu este bine sa fie cultivata in doi ani consecutivi in unul si acelasi loc. De asemenea, este bine sa nu fie semanata in unul si acelasi loc intr-un interval
de 4-5 ani.
Ca predecesori sunt potrivite culturile care lasa solul curat si lipsit de buruieni, afanat si cu un aport bun de substante nutriente. Sunt potrivite legume precum rosii, vinete, castraveti, morcovi, cartofi. Chiar si cerealele si leguminoasele. Ceapa este insa un predecesor pe care nu il recomandam.
CLIMA FAVORABILA PENTRU CULTIVAREA VERZEI. CE SI CAND
Varza rezista la temperaturi scazute si ridicate, dar cea optima pentru cresterea si dezvoltarea ei este
de 18-22°С. Temperaturi de este 25-30°C in timpul infloririi pot cauza caderea florilor. Iar la umiditate atmosferica scazuta prelungita si temperatura ridicata scade cantitatea si calitatea recoltei va fi proasta.
UDAREA VERZEI CU SISTEME DE IRIGARE PRIN ASPERSIE. DE CE ESTE CEA MAI BUNA ALEGEREA PENTRU IRIGARE
Udarea este extrem de importanta pentru dezvoltarea corecta a verzei.
Poate cel mai important factor!
Nici seceta, nici umidificarea excesiva reflecta bine cu privire la cresterea verzei. Nivelul optim de umiditate al solului este de 80% din capacitate limita de umiditate a campului. Se uda in perioada de la plantare pana la formarea verzei, iar perioada de udare este intre 7 si 10 zile.
Varza se uda cel mai des
cu aspersoare. Deoarece este o planta cu frunze, absoarbe apa mult mai usor si mai repede prin intermediul frunzelor. Dezvolta o structura radiculara superficiala si daca trebuie sa-si procure umiditatea de care are nevoie doar de acolo, nu se dezvolta bine si nu produce o recolta suficient de bogata. Irigarea cu aspersoare este o varianta foarte buna la cultivarea verzei, tocmai pentru ca uda frunzele plantei abundent, dar si optim.
La varza tarzie, udarea este chiar mai importanta decat la varza timpurie, deoarece cultura se dezvolta tocmai in lunile cele mai calde ale anului. In perioada iulie-octombrie cantitatea de precipitatii nu ajunge la 100-120 m.c. per decar. Umiditatea atmosferica este scazuta, iar in acelasi timp varza are o capacitate de transpiratie intensa.
Acest lucru face imposibila cultivarea verzei fara sistem de irigare Inca din momentul plantarii pentru varza tarzie este bine sa inceapa irigarea prin aspersie.
Irigarea se face saptamanal cu 40 m.c. de apa in perioada sezonului de vegetatie, iar dupa fiecare udare se face o afanare.
UDAREA VERZEI CU SISTEME DE IRIGARE PRIN PICURARE. ACEASTA METODA NU TREBUIE IGNORATA
Dupa cum am mentionat deja, perioada de formare a capatanilor de varza este cel mai important moment in care are nevoie de o udare optima. Lipsa de apa, precum si udarea excesiva in aceasta perioada poate duce la scaderea cantitatii de productie, precum si la scaderea calitatii acesteia.
Recolte mai mari si productie sigura pot fi obtinute numai daca se asigura o irigare in toate etapele de dezvoltare a verzei. La utilizarea
sistemului de irigare prin picurare se realizeaza o economie a apei de irigare, in timp ce in acelasi timp nu se raporteaza o reducere a randamentului si a calitatii productiei. Se asigura o udare controlata si/sau automata, datorita
programatorului de irigare, la care este conectat sistemul de irigare prin picurare.
Intrucat varza este o cultura sezoniera si in fiecare an este indicat sa o semanati intr-un loc diferit, sistemele de irigare cu banda de picurare sunt potrivite pentru udarea acesteia. Acestea sunt benzile de picurare cu picuratoare incorporate la o anumita distanta una de cealalta (de la 10 cm la 30 cm). Acestea sunt dispuse de-a lungul randului, astfel incat picuratoarele sa permita apa sa ajunga direct la radacinile plantelor.
Irigarea prin picurare devine din ce in ce mai populara la cultivarea diverselor tipuri de culturi precum legume, fructe, flori, arbusti etc. Datele arata ca acest tip de irigare duce la o economie de 30-50% a apei de irigare si la o crestere cu 20-40% a randamentului culturilor de legume si fructe.
FERTILIZAREA VERZEI. CEL MAI IMPORTANT LUCRU DE RETINUT
Varza are capacitatea intr-un scurt timp sa formeze o masa organica mare - radacini, frunze si capatani. De aceea, pe langa udarea buna, are nevoie si de fertilizare de inalta calitate.
In timpul pregatirii solului inainte de plantarea rasadurilor, de exemplu, trebuie aplicat pana la 10 kg gunoi de grajd.
Este bine varza sa fie fertilizata cu ingrasaminte lichide care sa fie introduse prin sistemul de irigare prin picurare la care se adauga suplimentar bor, calciu si azot, precum si sa fie urmarit echilibrul dintre potasiu si fosfor. Se fac 2 fertilizari principale: inainte de insamantare (14 dupa germinare) si la inceputul acoperirii.
STROPIREA VERZEI? DA, ESTE NECESAR
Varza are multi daunatori, dintre care cea mai periculosa este molia. Se dezvolta de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei si poate dauna grav plantelor tinere. Poate fi recunoscuta dupa petele neregulate galbui pe partea inferioara a frunzelor. Impotriva acesteia, varza poate fi stropita cu Infinito SK si Ridomil Gold R WG sau pot fi luate alte masuri agrotehnice.
Pentru varza de gradina cel mai des intalnit si daunator este fluturele alb al verzei, precum si omizii. Atentie, de asemenea, la buha verzei si omizile acesteia, pentru ca pe langa varza ataca si conopida, morcovii si alte plante de gradina si de camp.
Varza se numara printre culturile care au cei mai multi dusmani. Pentru a le combate in mod eficient, trebuie sa o stropim la fiecare 2 saptamani cu insecticid. Pentru acest scop, va recomandam pulverizatoarele pentru gradina Di Martino, care sunt de inalta calitate si usor de utilizat. Pulverizatoarele sunt fabricate in Italia de o companie cu peste 50 de ani de experienta si cu o serie de certificate pentru calitatea produselor sale si pentru productia durabila.
Gama lor este suficient de mare si include atat pulverizatoare manuale mici, cat si pulverizatoare portabile pe roti si pentru spate cu volum diferit. Ele sunt utilizate pe scara larga atat in scopurile agronomilor profesionisti, cat si in randul gradinarilor amatori. Aceste pulverizatoare pentru gradina sunt fabricate intr-un mod ecologic, la fabrica producatorului fiind utilizate materiale 100% non-toxice si reciclabile. Tehnologiile folosite sunt complexe, dar cu protectie deplina fata de natura. Atunci cand alegeti pulverizatoarele DiMartino, sustineti productia durabila si contribuiti la protectia mediului inconjurator. DiMartino detin o serie de certificate atat pentru calitatea produselor sale, cat si pentru productia durabila.
INFORMATII BONUS: 5 PROPRIETATI BENEFICE ALE VERZEI
Varza este una dintre cele mai utile culturi pentru consum. Va impartasim 5 motive pentru care este bine sa consumati mai des aceeste legume cu frunze.
Motivul nr. 1: Varza este foarte bogata in vitamine si minerale. In doar 100 de grame din acesta se contine 85% vitamina K si 54% vitamina C din doza zilnica recomandata. De asemenea contine acid folic, magneziu, vitamina B6, calciu, mangan si potasiu.
Motivul nr. 2: Varza ajuta la o mai buna digestie, datorita continutului de fibre.
Motivul nr. 3: Varza (si mai ales varza mov) mentine inima sanatoasa. Contine peste 35 de compusi puternici denumiti antocianine, care ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de aparitie a bolilor coronariene.
Motivul nr. 4: Consumul de varza regleaza tensiunea arteriala. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de potasiu, care ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin contracararea actiunii sodiului in organism.
Motivul nr. 5: Consumul de varza scade nivelul de colesterol rau din organism.

Echipa Hydrostab va sta mereu la dispozitie daca aveti nevoie de informatii suplimentare cu privire la produsele noastre. In portofoliul nostru veti gasi peste 8000 de produse, impartite in patru categorii: Sisteme de irigare, Furtunuri, Gradina si agricultura, Instalatii sanitare si incalzire.
Ne puteti contacta la tel. (+40) 730 094 398 sau la office@hydrostab.ro