PUBLICATA LA:
07 Iunie 2023
Iarba moale si verde este factorul care ofera un confort oricarei gradini. Culoarea verde calmeaza mintea. Mersul descult este o placere a simturilor. Iar mirosul de iarba proaspat tunsa este printre preferatele multor oameni (si ale fiecarui gradinar).
Indiferent daca aveti
o vila mica, un hotel mare sau sunteti
un agronom care intretine mai multe gazoane in acelasi timp, iarba este intotdeauna acel accent invizibil. Asteptam de la aceasta sa fie frumoasa si verde tot timpul, dar nu ne dam intotdeauna seama cata grija necesita acest lucru. Iar atunci cand este ingalbenita, necosita sau cu pete, ne intrebam: Cine a permis sa se intample asta...?
Doua sunt cele mai cunoscute metode de a avea o iarba frumoasa in curte sau gradina. Unul este prin insamantarea unui amestec de iarba potrivit in functie de teren, al doilea prin plasarea rulourilor de gazon (care insa este mai scump).
Oricare dintre ele ati alege exista intotdeauna o intretinere ulterioara si aceasta este legata de udare, tundere si fertilizare. Exact acestia sunt cei mai importanti 3 factori in cresterea ierbii sau gazonului si asupra lor ne vom concentra astazi.
CUM SA UDAM GAZONUL? CORECT, UNIFORM SI AUTOMATIZAT
Udarea este probabil cel mai important factor pentru a mentine iarba mai verde pentru o perioada indelungata. De obicei aceasta are nevoie de udare mai intensa comparativ cu alte plante, norma fiind de 10-15 l/m². Umiditatea ideala a solului este de 60-80% din capacitatea limita de umiditate a campului.
Gazonele tinere sunt udate la intervale de 1 pana la 3 zile, in functie de conditiile meteorologice. Vara este bine iarba sa fie udata chiar si de 2 ori pe zi, momentele ideale pentru aceasta fiind dimineata si seara, recomandat fiind sa folositi si momentele imediat dupa tundere. Cu toate acestea, fiti atenti la udarea excesiva, deoarece acest lucru slabeste gazonul.
Udarea gazonului se face de obicei printr-un sistem de irigare cu aspersoare pop-up (cunoscute si sub denumirea de aspersoare telescopice cu iesire din sol)
Aspersoarele pop-up sunt amplasate subteran si conectate la un sistem subteran de alimentare cu apa. In mod obisnuit, aceste tipuri de sisteme de irigare sunt controlate automat cu ajutorul unui
programator, astfel incat aspersoarele isi fac aparitia singure, atunci cand vine timpul pentru irigare. Acest tip de udare este cunoscut si ca irigare a peisajului, fiind folosite 2 tipuri de aspersoare pop-up - rotative si reglabile.
Aspersoarele cu duze reglabile sunt optiunea mai profitabila. Pulverizeaza apa sub forma de umbrela si pe o raza de la 1,2 m la 5 m. Debitul lor este diferit, iar parametrii depind atat de duza aspersorului reglabil, cat si de presiunea din sistemul de irigare.
Pe aspersoarele reglabile Rain poate fi montata si duza rotativa K-Rain, care modifica modul de pulverizare al apei si ajunge de la 3,97 m la 8,5 m. Acest tip de aspersoare sunt folosite pentru gradini mai mici sau pentru spatii mai inguste. Acestea asigura o irigare uniforma, si au capacitatea de a regla sectorul de irigare de la 90° la 270°, iar cele care pulverizeaza la 360° sunt fixe.
Aspersoarele rotative sunt optiunea mai scumpa, care insa ofera mai multe posibilitati. In functie de model, acestea pot atinge o raza de imprastiere
de la 5 m la 23 m si un debit mare de pana la 32,6 l/min.
Cel mai mic aspersor rotativ S050 are 5 duze incluse in set si este ideal pentru orice vila, gradina de hotel si restaurant, parcuri municipale si private si alte zone verzi. Atinge o raza de pulverizare de pana la 9 metri.
Pentru suprafete mai mari si parcuri mai mari, este mai potrivit aspersorul rotativ s 075S, care are 10 duze si atinge o raza de circa 15 metri. Aspersorul rotativ S100 a fost dezvoltat special pentru irigarea terenurilor de fotbal si alte sporturi, deoarece are o raza de pulverizare de peste
22 de metri.
Sectorul de irigare al tuturor aspersoarelor rotative poate fi reglat manual de la 40° la 360°.
Atunci cand construiti un sistem de irigare,
exista 2 lucruri foarte importante cu privire la care trebuie sa aveti grija. In primul rand, daca exista suficienta
presiune in conducte. Daca nu, aspersoarele nu vor atinge raza setata. In al doilea rand, aveti grija sa nu se formeze pete uscate in iarba, deoarece acest lucru va afecta aspectul.
Toate aspersoarele si majoritatea programatoarelor pentru irigare, care veti gasi la Hydrostab, sunt cu
brandul Rain - unul dintre liderii mondiali in productia de produse pentru sisteme de irigare, remarcate prin calitate inalta la preturi accesibile.
CUM SA TUNDEM GAZONUL? INALTIME PERFECTA PENTRU REZULTATE PERFECTE
Tunderea este obligatorie pentru a mentine iarba din gradina frumoasa si sanatoasa. Prin intermediul acestuia, nu doar ca este controlata inaltimea ierbii, dar plantelor se asigura
un acces mai mare la lumina si aer.
Este bine ca iarba sa nu fie lasata sa creasca mai mult de 7 pana la 10 cm, iar inaltimea minima sa fie de 3 cm. Inaltimea mentinuta depinde de factori precum scopul, umiditatea solului si a aerului si de caracteristicile ierbii in sine.
Unele ierburi necesita tundere
1 data pe saptamana, mai ales in perioada lor de crestere viguroasa. Tunderea mai des faciliteaza procesul de mulcire, la care se imbogateste solul cu substante nutritive.
IMPORTANT: Colectarea ierbii cosite este obligatorie la tunderea in timpul anotimpului de toamna si pe vreme umeda. In timpul iernii, iarba trebuie lasata putin mai inalta.
CUM SA HRANIM GAZONUL? PENTRU A FI GRADINA MAI VERDE DECAT CEA A VECINULUI
Cand vine vorba de ierburi perene, in primul an cele mai importante pentru ele sunt azotul si fosforul.
Dupa fiecare tundere nevoia ierbii de substante nutriente creste si in special „setea” acesteia pentru azot. Fosforul si potasiul sunt cele mai necesare in timpul sezonului de vegetatie, deoarece imbunatatesc rezistenta ierbii la frig si uscaciune. Azotul, la randul sau, creste rezistenta ierbii la seceta, inghet si boli.
Ingrasamintele minerale insa regleaza reactia solului, fiind foarte bine inca din primavara sa se faca o fertilizare minerala completa, prin intermediul careia sa fie introdusa intreaga norma anuala de fosfor si potasiu. In perioada iulie-septembrie se poate folosi sulfatul de amoniu, deoarece acidifica solul si ajuta la disparitia buruienilor.
BONUS: 4 ACTIVITATI SUPLIMENTARE PRIN INTERMEDIUL CARORA SA FACETI GAZONUL DIN GRADINA DVS. SI MAI FRUMOASA
Iar pentru a avea pajistea frumoasa din visurile dvs., pe langa udarea, fertilizarea si tunderea, este bine sa depuneti niste eforturi suplimentare pentru ea. Iata cateva dintre ele.
Greblare. Indepartarea ierbii vechi uscate, a frunzelor uscate, crengilor de la suprafata solului. Aceasta activitate se realizeaza in primavara.
Scarificarea suprafetei. Se face cu sapaliga sau sapa rotativa in scopul imbunatatirii aerarii si distrugerii crustei solului.
Aerare. O metoda de intinerire si revigorare a gazonului. Cu ajutorul unor greble speciale sau al masinilor de aerare se face o scarificare a solului de pana la 6-12 cm.
Verticulare. Se realizeaza folosind o unealta manuala de gradina,
un verticultor, care patrunde adanc in sol si taie stratul de pasla.

In portofoliul nostru veti gasi peste 8000 de produse, impartite in patru categorii: Sisteme de irigare, Gradina si agricultura, Furtunuri, Instalatii sanitare si incalzire. Echipa Hydrostab va sta mereu la dispozitie la tel. (+40) 730 094 398 sau la office@hydrostab.ro