Rosiile au fost aduse in Bulgaria in ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Pentru prima data rosii timpurii au fost cultivate in Kurtovo Konare, iar samanta pentru ele a fost adusa de la Constantinopol de catre eroul local nea` Aleksandar, care ... a ascuns o samanta de rosii in baston si a adus-o acasa.
Mai mult…!
Numele “rosie” provine din limba nahuatl vorbita de azteci si inca folosita de aproximativ 2% din populatia Mexicului central.
In zilele noastre rosiile sunt printre cele mai raspandite culturi din Bulgaria, cu toate ca tara lor de provenienta este America Centrala. Rezulta ca climatul si conditiile din tara noastra sunt foarte favorabile pentru aceste culturi, iar irigarea prin picurare este cea mai buna modalitate de a creste aceasta cultura in comparatie cu celelalte tipuri de sisteme de irigare.
Iata care sunt cele 3 tipuri principale de udare a rosiilor cu avantajele si dezavantajele lor.
IRIGAREA ROSIILOR PRIN BRAZDE PARALELE
Irigarea prin brazde paralele este cea mai traditionala tehnica care este folosita de zeci de ani, nu numai pe meleagurile noastre, ci in toata lumea. Are un avantaj principal - este economica ca investitie initiala deoarece se face doar cu un furtun obisnuit de gradina.
Dezavantajele acestui tip de irigare sunt mai multe:
- Necesita o perioada mare de timp si forta de munca din partea gradinarilor;
- Inregistreaza un consum mare de apa din cauza deversarii excedente;
- Asigura doar irigare de suprafata, deoarece apa patrunde rapid in sol si ulterior radacinile plantelor nu pot ajunge la ea;
- Stimuleaza erodarea solului.
IRIGAREA ROSIILOR PRIN ASPERSIE
Pentru irigarea prin aspersie sunt necesare in mare parte furtunuri si aspersoare. Este relativ usor ca proces deoarece se realizeaza semi-automat sau complet automat prin intermediul unui programator.
Sa vedem care sunt dezavantajele aspersiei ca modalitate de irigare a rosiilor:
- Irigarea prin aspersie uda frunzele rosiilor, iar umiditatea acestora creste riscul de aparitie a bolilor pe plantele respective;
- La irigarea prin aspersie apa se evapora mult mai repede si usor, ceea ce presupune necesitatea udarii mai dese, de unde rezulta si un consum mai mare de apa;
- In prezenta vantului, udarea devine neuniforma;
- Prin metoda de irigare prin aspersie, se uda intreaga suprafata a gradinii, inclusiv si zona din jurul rosiilor, iar acest lucru stimuleaza dezvoltarea buruienilor.

IRIGAREA PRIN PICURARE A ROSIILOR
Irigarea prin picurare a rosiilor este cea mai buna si din ce in ce mai preferata metoda de irigare a aproape tuturor gradinile de legume. Este extrem de eficienta deoarece permite alimentarea lenta si treptata a apei care ramane la adancimea radacinilor in sol. Plantele reactioneaza foarte bine la aceasta optiune de irigare deoarece isi dezvolta in mod mai profund structura radiculara. Deoarece rosiile sunt o cultura sezoniera, cele mai potrivite pentru ele sunt benzile sezoniere de irigare prin picurare, denumite inca benzi de irigare prin picurare.
Foarte potrivita in acest caz este banda de irigare Dual Drip, deoarece este echipata cu doua picuratoare si distribuie umiditatea pentru o perioada mai lunga de timp in stratul superior de sol vegetal al radacinii. Aceste benzi au o latime standard de 16 mm, cu o distanta intre picuratoare de 15, 22 sau 33 cm. Dual Drip este o solutie perfecta, deoarece sunt rezistente, de calitate mai buna decat benzile standard, iar picuratoarele duble sunt mai greu de infundat, ceea ce prelungeste durata de viata a benzii de irigare prin picurare.